Interesul naţional derivă din identitatea naţională. (Samuel Huntington)
E ger afară şi veştile de la televizor nu sunt deloc vesele. Privim spre calorifer şi spre aragaz cu îngrijorare. Privim către est. Nu e prima şi, cu siguranţă, nici ultima dată. Cine se mai gândeşte la cărţi acum? Cine mai are răbdare şi poftă de citit o carte despre Republica Moldova?
„Cine suntem noi? Cronici de la Est la Vest“ a apărut la Editura Cartier din Chişinău în 2009. Autorul Dan Dungaciu, deşi conferenţiar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, are un stil incisiv şi exact de jurnalist cu experienţă. De fapt, chiar el declară că „textele incluse aici au văzut lumina tiparului în presa scrisă din stânga Prutului - în special în cotidianul «Flux» - , majoritatea fiind publicate inedit sau retipărite din presa de la Bucureşti.“
O carte grea, la propriu şi la figurat, „Cine suntem noi?“ are 580 de pagini în format A5, cu coperţi cartonate. Dar Dungaciu scrie pe înţelesul tuturor: „A şti cine eşti înseamnă a şti de unde vii şi încotro vrei să te îndrepţi. Înseamnă a-ţi stabili, conştient, geografia simbolică de care aparţii şi, ulterior, a-ţi îndrepta pasul şi paşii spre spaţiul (geo)politic de care te simţi în mod legitim atras. De aici miza chestiunii şi actualitatea întrebării, mai ales atunci când în discuţie revine un spaţiu precum al Republicii Moldova.“ Şi îl invocă, în introducere, pe Samuel Huntington, cel care a folosit acelaşi titlu în 2004, „Interesul naţional derivă din identitatea naţională. Trebuie să ştim cine suntem înainte de a ne şti interesele.“
MINUS. Mi-aş fi dorit ca numele autorului, pe copertă, să fie scris cu un font mai mare. Chiar dacă grafica coperţii este modernă şi titlul de impact, numele autorului are o importanţă deosebită. Poate editorul a vrut ca volumul lui Du