Vremurile sunt grele in toata lumea. Se pare insa ca sunt si mai grele in China.
O revista chineza oficiala a prezis o crestere masiva a protestelor sociale ca urmare a crizei economice globale, scrie Washington Post.
Mai precis, 10 milioane de chinezi, in marea lor majoritate provenind din zona rurala, au fost concediati din fabricile de pe coasta de est a Chinei, ca urmare a crizei. Alte 8 milioane de persoane sunt inregistrate oficial drept someri.
Intre timp, un numar record de oameni vor intra pe piata muncii in 2009, inclusiv 6 milioane de chinezi care termina liceul sau facultatea. 2009, se arata in publicatia chineza, va fi cel mai greu an din istoria recenta a Chinei.
Articolul, publicat - culmea!- in revista Liaowang, detinuta de agentia de stat New China News, a dat detaliile unei "furtuni perfecte" de probleme economice care lovesc orasele Chinei - inchiderea fabricilor, neplata salariilor catre milioane de angajati.
Nici satele nu sunt "iertate" - vor izbucni probleme cu privire la pamant, pe masura ce milioanele de chinezi concediati din fabrici se intorc in locul de bastina in incercarea de a supravietui din munca pamantului. Toate aceste conditii "vor pune o noua presiune asupra stabilitatii si armoniei tarii noastre".
Nici cifrele nu sunt mai imbucuratoare. Protestele de munca au crescut cu 93,52% in primele zece luni din 2008, fata de aceeasi perioada din 2007.
In capitala Beijing, protestele prin care se cerea plata salariilor restante au crescut cu 300% iar numarul persoanelor participante s-a marit cu 900%, stiut fiind ca angajatorii chinezi isi "pacalesc" angajatii cam cu 4 miliarde de dolari pe an.
"Vestea buna" ar fi ca Partidul Comunist chinez este destul de sigur pe putere si indiferent cat de grea va fi criza, va reusi sa se descurce. In definiti