Pentru multi dintre noi, inceputul anului inseamna si inceputul unei noi diete. Aceasta nu se poate tine insa "dupa ureche", si in niciun caz nu trebuie sa fie una de "infometare".
Dieteticianul Michelle Musselwhite, de la Rowan Regional Medical Center, sugereaza ca cea mai buna cale de a pierde din greutate este sa faci mici schimbari in dieta alimentara, noteaza The Salisbury Post.
Specialistul spune ca jumatate de kilogram este echivalentul a 3.500 de calorii. "Daca imparti aceasta cantitate la zilele saptamanii, inseamna 500 de calorii pe zi. Trebuie sa-ti dai seama de unde poti taia aceste calorii", explica Musselwhite.
Daca trebuie sa pierzi din greutate, mai bine iti propui o tinta realista, de 500 grame pana la 1 kilogram pe saptamana. Musselwhite sustine ca scopurile "foarte realiste, foarte specifice" trebuie sa includa, pe langa o alimentatie sanatoasa, si 30 de minute de activitate fizica, de cel putin trei ori pe saptamana.
Expertul sugereaza ca un "jurnal de alimentatie", care poate fi tinut si online, spre exemplu pe site-ul www.fitday. com, este un instrument incredibil de folositor - oamenii nu realizeaza cat de multe calorii se strecoara in dietele lor fara ca ei sa-si dea seama.
Cu ajutorul jurnalului, iti dai seama imediat "de unde poti sa reduci din calorii. Dupa care trebuie sa scoti din dulapul de bucatarie instrumentele de masurat, pentru ca in mod sigur subestimezi cantitatile pe care le mananci".
Spre exemplu, o portie de carne, adica 100 grame, inseamna o bucata cam de marimea unei carti de joc. Majoritatea portiilor de la restaurant, spre exemplu, sunt cel putin duble.
In loc sa mananci snacksuri, chiar daca contin 100 de calorii per pachet, mai bine mananci o un fruct si economisesti intre 20 si 40 de calorii, spune Musselwhite.
La pranz, gande