Cu bani de la părinţi sau de la primărie, instituţiile din Capitală au cel puţin un paznic, care nu observă însă când agresorul intră cu sabia la ore. Sursa: Mediafax Foto
Un elev a fost înjunghiat cu o sabie, în clasă, în timpul orei de religie. Incidentul s-a petrecut miercuri. Doi liceeni de la „Jean Monet“ sunt cercetaţi de poliţişti pentru că au şantajat un elev de la un colegiu din oraş, au anunţat, ieri, autorităţile. Tot ieri, ministrul interimar al internelor, Dan Nica, a declarat că trebuie luate măsuri ferme în şcoli, unde traficanţii le dau gratis droguri copiilor, iar elevii sunt deseori agresaţi.
În 2005, o elevă a Şcolii Centrale a fost înjunghiată de prietenul ei în incinta instituţiei de învăţământ.
O anchetă realizată de Ministerul Internelor a arătat că din cele 315 şcoli ale Capitalei aproape 40% sunt amplasate în zone recunoscute pentru cazurile de infracţionalitate (Tineretului, Carol, Plumbuita, Bazilescu). În instituţiile de învăţământ bucureştene, violenţa se manifestă astfel: în 47% din cazuri între elevi, 31% între elevi şi persoanele din afara şcolii, 13% între elevi şi profesori, 6% între elevi şi părinţi, 2% între profesori şi părinţi şi 1% între profesori.
Responsabilitatea pentru siguranţa elevilor este pasată ca o minge de ping-pong, între primărie şi şcoală, iar banii pentru securizarea instituţiilor vin fie de la părinţi, fie de la bugetul local.
Trei de la buget, unul de la părinţi
În cele mai multe şcoli, pază există întotdeauna, însă e insuficientă, din lipsă de fonduri. „Numărul de paznici variază în funcţie de bugetul alocat de fiecare şcoală şi de numărul de intrări“, spune preşedintele BGS, Bogdan Oprea. Firma sa asigură securitatea elevilor din sectoarele 3 şi 6. Agenţii BGS au avut de-a lungul timpului şi cazuri de tentativă de răpire, persoane î