În primele luni ale anului 1989, în cazul multor întreprinderi din industria grea, din cauza raportărilor fictive, dar şi a lipsei clienţilor pentru produsele metalurgice scumpe făcute cu mari costuri, s-a ajuns la colaps.
La CUG Iaşi, combinat reprezentativ pe plan naţional, din cauza unui grav blocaj (mai accentuat ca niciodată), întreprinderea s-a aflat în pragul unei revolte, asemănătoare celei din noiembrie 1987 de la Braşov. Vestitul Ion Dincă ("Teleagă", cum i se mai spunea) a sosit la Iaşi şi a condus o anchetă ce a dus la arestarea tuturor directorilor. Ce se întâmplase? Se produceau piese cu costuri mai mari decât preţul de piaţă. Din cauza obsesiei de a face totul cu mijloacele noastre, nu întotdeauna fiabile, economice şi adaptate la cele mai noi descoperiri ale ştiinţei, produsele erau fabricate cu costuri foarte mari. Aşa încât, chiar şi dacă erau vândute sub preţul normal, clienţii lipseau. În consecinţă, s-a ajuns la dispariţia lichidităţilor necesare cumpărării materiei prime pentru a se continua producţia. Iar de aici la blocarea definitivă a combinatului nu a fost decât un pas. Un faliment bine mascat de autorităţile vremii.
Oameni topiţi în fontă fierbinte
La CUG se întâmplau şi aşa drame. Sinucideri. "Când lucrezi cu un cuptor pentru sute de tone, o masă mare de oţel topit, dacă nu ai la îndemână tot ce trebuie, se pot întâmpla accidente. Un om a sărit în masa de fontă topită, s-a sinucis. Prin toate zonele cu metal topit existau acte de sinucidere. Fonta în care s-a aruncat omul acela a fost turnată într-un lingou, dar un astfel de lingou nu intra în producţie, rămânea aşa, urs îi ziceau profesioniştii. Conţinea un om.
A fost realizată o anchetă şi s-a ajuns la concluzia că a recurs la acest gest în urma unor conflicte familiale, dar cine ştie", spune inginerul Emil Uncheşel, care e