Lipsa de profesionalism şi indiferenţa medicilor din România fac tot mai multe victime. Sursa: Horia CalaceanuSursa: ReutersSursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Horia CalaceanuSursa: Dan Sofronie
1 /. Mercantilismul doctorilor, pus adesea pe seama salariilor prea mici, şi condiţiile precare din cele mai multe spitale din ţară au făcut din sistemul sanitar sursa dezamăgirilor multor români, ţinta unor reforme care nu se realizează niciodată şi fabrică de tragedii umane. Un sistem care emite frecvent semnale de alarmă prea puţin auzite şi care dă mai multe exemple negative decât poveşti de succes.
Cea mai recentă mostră este moartea unui bărbat de 63 de ani, din localitatea Cărbuneşti, care a fost pasat între medici la Spitalul de Urgenţă Slatina. Potrivit asistentelor de pe ambulanţă, doctorii au refuzat să preia cazul fiindcă pacientul nu avea asigurarea medicală. Chiar şi după ce a fost trimisă prin fax asigurarea bolnavului, acesta a fost lăsat să zacă pe targa spitalului. Plimbat de la secţia de Urgenţe, la Boli Cronice, la Interne şi înapoi la Urgenţă, bărbatul nu a mai rezistat şi a murit. Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a hotărât, sâmbătă noaptea, eliberarea din funcţie a directorului executiv al DSP Olt şi a managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Olt.
Directorului medical al SJU şi medicilor de gardă şi asistentei şefe de tură ce au examinat pacientul care a murit la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a spitalului le-au fost desfăcute contractele de muncă. Colegiul Medicilor consideră însă că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit atunci când i-a demis pe medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina.
Autorităţile au luat măsuri în urma acestui caz. Astăzi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat că ministerul a introdus un cod al culorilor pentru urgenţe.
Istoria