Creier cu ciuperci • Supă de oase • Salată de nuci
Lavinia Popescu, Sibiu: Pentru creier cu ciuperci aveţi nevoie de: două bucăţi de creier, 4 roşii mari, 250 g ciuperci, 50 g caşcaval, 50 g unt, o ceapă, pătrunjel, piper, sare, două linguri de pesmet.
Preparare: Opăriţi creierul 10 minute într-o strecurătoare deasă, în apă clocotită cu sare şi o lingură de oţet. Scurgeţi şi, când e rece, îl tăiaţi felii. Curăţaţi şi feliaţi ciupercile, apoi înăbuşiţi-le 20 de minute în puţin ulei, împreună cu ceapa tăiată, un praf de sare şi piper. Montaţi alternativ, într-o cratiţă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet, felii de creier, ciuperci cu ceapă şi felii de roşii. La sfârşit presăraţi caşcavalul ras şi bucăţele de unt. Daţi la cuptor 15 minute.
Argentina Mancaş, Târgu-Jiu:Pentru a obţine supă de oase aveţi nevoie de: 10 kg oase de viţel şi apă.
Preparare: Oasele se sparg, apoi se pun într-o tavă la cuptor, fără grăsime, până se rumenesc. Se ţin apoi la fiert cu apă cât să le acopere şi se lasă până scade apa la jumătate. Scoateţi şi strecuraţi lichidul printr-o sită deasă, apoi fierbeţi până ce se îngroaşă. Strecuraţi din nou. Obţineţi 500 ml esenţă ce se poate păstra la rece mult timp.
Jenica Panduru, Bucureşti: Vă oferim o salată de nuci cu mere ce se obţine din: 250 g miezuri de nuci sfărâmat, 200 g frişcă, două mere mari, două linguri de zeamă de lămâie, una (două) linguriţe de miere, pudră de scorţişoară, un praf de sare.
Preparare: Curăţaţi merele, daţi-le pe răzătoarea mare şi puneţi-le într-o salatieră împreună cu nucile. În alt vas amestecaţi frişca, mierea, sucul de lămâie şi praful de sare. Omogenizaţi şi adăugaţi pudră de scorţişoară. Turnaţi sosul peste nuci şi mere, omogenizaţi şi daţi la rece două ore.
"Să nu mănânci niciodată/ Când mergi pe drum vreo bucată,/ Că e lucru de ruşine/