Doar in urma cu cativa ani, revolutiile de toate culorile tineau prima pagina a ziarelor din intreaga lume.
Revolutia portocalie din Ucraina, cea a trandafirilor din Georgia, rasturnarea lui Saddam Hussein in Irak, inlaturarea regimului taliban in Afganistan, toate aceste evenimente anuntau cu surle si trambite sfaristul epocii dictatorilor brutali si rebeli.
Circulau zvonuri de posibile revolutii in Iran si China, iar Arabia Saudita si Libia frematau sub impulsul reformelor. Peste tot pe glob era un val de libertate si speranta in democratie, iar tiranii isi vedeau cu ochii ultimele zile de glorie.
Ce diferenta de ton si atitudine doar peste cativa ani!
Anul 2009 este marcat de "reintoarcerea" dictatorilor, tiranilor si asa-zisilor "despoti luminati", si nu oricum, ci in culmea gloriei, noteaza Forbes.
Saptamana trecuta, Muammar Qaddafi, brutalul tiran de la Tripoli, inscaunat in urma cu patru decenii, a avut onoarea de a publica in prestigiosul New York Times in care recomanda, cu toata seriozitatea, crearea unui stat palestiniano-israelian, sub denumirea de-a dreptul ridicola de "Isratine".
Qaddafi este doar cel mai recent dictator iesit din tenebrele izolarii sale pentru a pasi fara sfiala in lumina reflectoarelor, propovaduindu-si ideile absurde si contrare oricarei logici a geopoliticii si ratiunii.
Tirantii revin in moda, expunandu-si fara rusine recordurile dramatice in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului sau opiniile in ceea ce priveste miscarile de pe scena internationala.
Culmea este ca au inceput sa fie primiti in cancelariile occidentale, unde au ocazia sa se impauneze, dandu-se mari oameni de stat si lideri intelepti, in vreme ce supusii lor mor de foame, de boli sau de violente neimaginate.
In republicile fostei Uniuni Sovietice (mai