Peste un milion de funcţionari şi muncitori francezi au intrat ieri în grevă pentru a protesta faţă de politicile anticriză ale preşedintelui Nicolas Sarkozy. Sursa: Reuters
Potrivit cifrelor oficiale, citate de AFP, un sfert din cei 5 milioane de funcţionari din Franţa, în principal din sectorul transporturilor, din educaţie, telecomunicaţii, poştă şi energie, au întrerupt activitatea, cerând guvernului să ia măsuri pentru menţinerea locurilor de muncă şi a puterii de cumpărare.
Circa 200 de manifestaţii erau programate ieri în Paris şi în principalele oraşe franceze.
Protestele au dus la perturbarea traficului feroviar, în unele regiuni activitatea fiind redusă cu până la 90%. Cursele trenurilor de mare viteză (TGV) au fost şi ele afectate, însă numai pe plan intern, cursele către Anglia, Belgia şi Germania derulându-se normal.
În capitala franceză, metroul parizian a funcţionat la 75% din capacitate, în timp ce cursele de autobuz au fost reduse cu 15%.
Grevele au afectat şi programele posturilor publice de televiziune şi radio, iar Palatul Versailles a fost închis publicului. În plus, protestele au dus la reducerea capacităţii electrice cu 11.000 de megawaţi, însă companiile de electricitate au precizat că furnizarea către populaţie nu urma să fie afectată. Cu toate acestea, amploarea protestelor a fost mai mică decât cea promisă de sindicatele franceze, care avertizau cu organizarea unei „joi negre“, în care activitatea ar fi fost îngheţată în întreaga ţară.
„Greva nu este un răspuns la criză“, a declarat, ieri, ministrul francez al bugetului, Eric Woerth, reiterând poziţia exprimată de preşedintele Sarkozy, care a precizat că nu va renunţa la politica sa de reforme. Comparativ cu Spania sau Marea Britanie, Franţa a fost mai puţin afectată de criza economică globală.
Cu toate a