Lumea se va confrunta cu o lipsă acută de apă, care va distruge agricultura mondială. Nevoia stringentă de apă vine pe fondul creşterii constante a consumului, mai mare chiar decât creşterea demografică. Un nou raport publicat de Forumul Economic Mondial de la Davos (WEF) arată că, în mai puţin de 20 de ani, penuria de apă ar putea face ca India şi Statele Unite să îşi piardă în întregime recoltele, în condiţiile în care cererea de alimente va creşte semnificativ.
„Lumea nu poate să gestioneze pe viitor problema apei aşa cum a făcut-o până în prezent“, avertizează autorii studiului.
Aproape 40 la sută din rezervele de apă ale Statelor Unite sunt utilizate pentru producţie energetică. De fapt, doar 3 la sută din rezervele de apă sunt consumate de gospodării, iar nevoile de apă pentru producţia de energie ar trebui să crească în SUA cu 165% şi cu 130% în Uniunea Europeană, arată raportul. În acest context, WEF îşi exprimă îngrijorarea cu privire la reducerea resurselor pentru agricultură ce va rezulta în urma acestui fapt.
Studiul mai subliniază că majoritatea gheţarilor din Himalaya şi Tibet vor dipărea până în 2100, în ritmul actual al topirii lor. Ei vor furniza, totuşi, apă pentru două miliarde de persoane. Pe de altă parte, circa 70 de râuri importante din lume sunt, în prezent, secate de sistemele de irigaţie.
Pentru WEF, apa va deveni în decurs de 20 de ani un subiect major de investiţii, mai important decât petrolul.