O atmosferă romantică sau, din contră, una potrivită unei întâlniri de afaceri. Sunt doar două dintre posibilităţile pe care le oferă automatizarea locuinţei. O casă inteligentă îşi O atmosferă romantică sau, din contră, una potrivită unei întâlniri de afaceri. Sunt doar două dintre posibilităţile pe care le oferă automatizarea locuinţei. O casă inteligentă îşi controlează singură temperatura, luminozitatea, obloanele sau jaluzele.
Mai mult, are grijă să alunge hoţii, îţi deschide televizorul sau CD Player-ul la ore prestabilite. Una din funcţiile spectaculoase ale sistemelor inteligente de control ţine de posibilitatea de a controla toate elementele din casă de la mare distanţă. Prin intermediul unui PDA lumina poate fi stinsă sau pornită de pe aeroport sau de pe pârtia de schi. Poate fi controlat şi sistemul de securitate, mesajele de alarmă sau camerele de luat vederi.
Costul minim, 3.000 de euro
Pentru a avea o casă de acest tip trebuie să dispuneţi şi de un buget pe măsură. Tudor Samoil, director departament Confort în cadrul Siemens, estimează că, din totalul costurilor presupuse de construcţia unei case, elementele caracteristice acestui sistem au o pondere de 3%.
Astfel, la o vilă de aproximativ 100.000 de euro, costul automatizării întregii clădiri va fi de 3.000 de euro.
Printre firmele care oferă soluţii de acest tip se numără Schneider Electric, Siemens sau ABB. „Termenul de casă inteligentă se referă la un singur sistem de gestiune pentru toate celelate facilităţi ale casei, prin simpla folosire a unui touch-panel care le controlează pe toate. În ultimul timp, cerinţele legate de confort şi securitate au devenit din ce în ce mai importante pentru traiul de zi cu zi”, precizează Tudor Samoil.
Maximum de confort
Sistemul permite personalizarea aplicaţiil