Produsele făcute în gospodării nu mai pot fi comercializate în pieţe fără respectarea normelor minime de igienă, fără etichetă şi fără ca producătorii să îşi înregistreze activitatea la direcţia veterinară.
Laptele şi brânzeturile produse în gospodării au fost, ani buni, preferatele craiovenilor. Motivaţia este cât se poate de simplă: „Sunt naturale, sunt mai bune, nu se extrage grăsimea din ele şi pot fi gustate“, enumeră cumpărătorii avantajele.
Pentru a se asigura că produsele comercializate corespund normelor minime de igienă, micii producători (fermieri, crescători de animale etc.) trebuie să se înregistreze la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), în vederea obţinerii Documentului de înregistrare sanitar-veterinară. Acest act se emite după ce se constată că spaţiile unde se obţin produsele de origine animală respectă condiţiile minime de igienă, iar persoanele care vin în contact cu acestea nu sunt purtătoare de boli transmisibile prin alimente. „Până în prezent, s-au înregistrat peste 200 de producători din judeţ“, a precizat Andrei Butaru, directorul executiv al DSVSA Dolj.
Informaţiile despre produs, obligatorii
Pentru a se asigura că-şi asumă responsabilitatea pentru produsele comercializate, începând de luna aceasta, gospodarii sunt obligaţi să ofere cumpărătorului minimum de informaţii privind originea acestora. „Producătorul trebuie să pună o etichetă, care să conţină numele lui, denumirea produsului, originea acestuia, data obţinerii şi cât e valabil“, a declarat Andrei Butaru. Acesta a explicat că termenul de valabilitate este dat de producător, care îşi asumă această responsabilitate. „Legiuitorul nu specifică unde trebuie aplicată eticheta. Dacă cineva îi cere, producătorul trebuie să aibă autocolantul pe care sunt notate informaţiile respective şi să i-l dea omului“, a adăugat B