* Pe 15 februarie, “Te vezi la Ştirile Pro Tv”
În ediţia de duminică a emisiunii “Te vezi la Ştirile Pro Tv”, difuzată de la ora 13.15, Cristian Tabără îi conduce pe telespectatori în Bucovina, la Cacica şi Soloneţul Nou, locuri în care trăieşte comunitatea polonezilor din România.
Oficial, aproape 4.000 de polonezi îşi duc viaţa astăzi în ţara noastră, majoritatea în judeţul Suceava, dar şi în Bucureşti, Timiş şi Hunedoara. În realitate, potrivit statisticilor “Dom Polski” – Uniunea polonezilor din România, numărul acestora s-ar ridica la aproximativ 10.000. Încă din Evul Mediu au existat contacte între cele două populaţii, iar această legătură a devenit cu timpul din ce în ce mai solidă. În secolul al XVIII-lea, odată cu începuturile exploatării sării în mina de la Cacica, foarte mulţi specialişti polonezi au venit în Bucovina. Se poate spune că, într-un fel, mare parte din istoria polonezilor în România începe sub pământ. Tot acolo, în mina de sare de la Cacica, a fost şi primul loc de rugăciune din zonă - într-o mică încăpere, cioplită manual, s-a înălţat cu cruce de sare căreia i se închinau şi catolicii, şi ortodocşii. Acest lucru îl pot face şi vizitatorii de azi, pentru că micul altar s-a păstrat.
O sală uriaşă, dedicată acum practicării sporturilor, servea, la începutul secolului XX, drept sală de bal. Împodobilă cu candelabre enorme din fier forjat cu lumânări şi bănci de lemn pentru odihnă, dotată cu spaţiu pentru garderobă, bufet şi orchestră, sala de bal din salina Cacica era locul ideal pentru petrecerile înaltei societăţi de la începutul secolului XX. În mină se găseşte chiar şi un mic lac artificial, pe care lumea bună obişnuia să se plimbe în două bărcuţe minuscule trase de mineri. Chiar şi regele Carol a încercat acest tip de distracţie, când a vizitat minele de la Cacica.
Comunitatea polonezilor din Bucovina înseamnă