Săptămâna trecută a fost sărbătorit în întreaga lume bicentenarul naşterii naturalistului britanic Charles Darwin, cel căruia îi datorăm fundamentala lucrare „Despre originea speciilor” (1859), în care susţine teoria evoluţionistă şi originea comună a speciilor. Sursa: Katrin Talbot
Cu toate că afirmaţiile sale au stârnit puternice controverse şi furtuni în lumea ştiinţifică, ecleziastică şi nu numai, Darwin rămâne, potrivit unui clasament alcătuit la sfârşitul secolului XX, una dintre personalităţile care au influenţat cel mai puternic istoria omenirii.
Acestui om de ştiinţă i-a dedicat compozitorul american Richard Einhorn un oratoriu, în care libretul preia fragmente din cartea „Despre originea speciilor”. A rezultat o creaţie muzicală de circa două ore fără un sfert, a cărei premieră mondială a avut loc cu puţin timp în urmă la Oswego State University of New York. Fără să fie una dintre cele mai renumite instituţii de învăţământ americane, această universitate (situată în vecinătatea lacului Ontario) numără peste 8500 de studenţi, în cadrul a circa 100 de programe academice.
Creaţia lui Einhorn (comandată de Universitate), intitulată „«The Origin» – an oratorio tribute to Charles Darwin”, a fost prezentată la Teatrul Waterman, cu sprijinul orchestrei şi corului universităţii, la pupitrul dirijoral aflându-se Julie Pretzat. Reprezentaţia combină muzica şi proiecţiile video şi propune o combinaţie de world music (muzică populare din diferite ţări), de tehnici vocale exotice şi de o scriitură orchestrală complexă şi modernă, imaginate să reflecte diversitatea vieţii pe Terra. Premiera s-a încadrat în cele circa 200 de „evenimente Darwin” organizate în întreaga lume pe 12 februarie.
Richard Einhorn nu este un necunoscut pentru publicul american. Născut în 1952, laureat al Premiului Grammy, a mai compus în genul liric „