"Le Musée du quai Branly" din Paris (Franţa) adăposteşte o paletă impresionantă de colecţii de civilizaţie non-europeană.
Creat la insistenţele preşedintelui Jaques Chirac, muzeul este situat de-alungul cheiului Branly, la o distanţă de aproximativ o sută de metri de Turnul Eiffel. Denumirea a căpătat-o după cheiul cu acelaşi nume şi nu are nici o legătură cu fizicianul cu acelaşi nume. De fapt, locaţia fusese aleasă de preşedintele Mitterrand pentru a adăposti International Conference Center, proiect abandonat ulterior. Zona, de formă curbă, urmăreşte râul, iar arhitectul Jean Nouvel a păstrat în linii mari amplasamentul, numai că a folosit doar o treime din el.
O PRIVIRE GENERALĂ
De fapt este vorba despre un complex muzeal format din trei clădiri, fiecare cu o anumită identitate: muzeul propriu-zis (200 x 12 m înălţime), clădirea administrativă şi cea a colecţiilor de rezervă şi biblioteca cu celebra galerie de pictură aborigenă. Construcţiile aparţin unui colectiv de arhitectură coordonat de Jean Nouvel din care au mai făcut parte Fransoise Raynaud, Isabelle Guillauic şi Didier Brault. Complexul muzeal este conceput ca o punte de deschidere spre marea grădină a oraşului (aproximativ 18.000 de metri pătraţi) proiectată de Gilles Clement. Grădina se întinde de-a lungul Străzii Universităţii spre nord şi oferă privirii o vedere deosebită spre chei, protejată împotriva zgomotului de un gard de sticlă lung de 200 de metri şi înalt de 12 metri (tehnică deja folosită în Paris pentru Fundaţia Cartier). Pe toată lungimea se află plantaţi aproximativ 178 de copaci din circa 30 de specii.
Pe partea Senei se termină cu faţada clădirii administrative proiectată de Patrick Blanc, faţadă care încorporează o vegetaţie luxuriantă. La inaugurare a apărut ca un adevărat "gard viu", numai că, din cauza sistemului inadecvat pentru sup