Printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul a decis instituirea pensiei sociale minime. Astfel, de la 1 aprilie, aceasta pensie va fi in cuantum de 300 de lei, urmand sa creasca la 350 de lei, de la 1 octombrie.
"Incepand cu acest an, nici un pensionar din Romania nu va mai avea o pensie mai mica de 350 de lei", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.
"Beneficiaza de pensia minima garantata pensionarii din sistemul public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate", a declarat ministrul Muncii, Marian Sarbu. "Aceasta se determina ca diferenta dintre nivelul prevazut - 300, 350 de lei -, si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata si stabilit conform legii 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
"Drepturile acordate potrivit acestui proiect de act normativ cu titlul de pensie sociala minima garantata se stabilesc si se platesc de catre Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de asigurari sociale, prin casele teritoriale si se evidentiaza distinct pe talonul de pensie", a aratat Sarbu.
"De la 1 aprilie 2009, vor beneficia de aceasta masura aproximativ 808.000 de persoane, din care 455.000 de pensionari din sistemul public si 353.000 de pensionari agricultori, iar de la 1 octombrie, numarul acestora va fi de 1.081.000 de persoane, din care 604.000 din sistemul public, si aproximativ 477.000 de pensionari agricultori."
"Nivelul suplimentar prevazut in buget pentru aceasta masura sociala este de circa 750 de milioane lei, deci cu putin mai jos de suma de 200 de milioane de euro", a incheiat ministrul prezentarea. Printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul a decis instituirea pensiei sociale minime. Astfel, de la 1