Trei sferturi dintre imigranți ar reveni acasă, iar 30% sunt deciși să o facă în următorii cinci ani. Motivul principal: reîntregirea familiei. Sursa: Reuters
O majoritate covârșitoare - aproape trei sferturi - a românilor plecați la muncă în Spania, în împrejurimile Ma dri dului, declară că vor să revină în țară, însă numai 32% dintre ei sunt absolut siguri că s-ar întoarce în următorii cinci ani, arată o analiză realizată, în 2008, de Fundația Soros România.
Care dintre imigranți ar abandona Spania? În primul rând, cei care consideră că plecarea în lume pentru un trai mai bun le-a afectat negativ familia rămasă în România. Dar s-ar întoarce și cei nemulțumiți de starea lor de sănătate de când au venit în Spania și cei care sunt angajați „la negru”.
Studiul „Comunități românești în Spania” a fost făcut între 3 și 25 septembrie, în regiunile Coslada, Arganda del Rey, Alcala de Henares și Torrejon de Ardoz, în care se află aproximativ 190.000 de conaționali ai noștri, adică 40% dintre românii din regiunea Madrid (excluzând orașul Madrid).
29% nu vor acasă
La începutul anului 2007, numai 7% dintre românii imigranţi din regiunea Madrid îşi exprimau dorinţa de revenire în ţară, iar 80% declarau că vor să rămână în Spania, potrivit Enquesta Nacional de Inmigrantes, citat de Soros.
La doi ani distanță, aproape jumătate dintre românii intervievaţi în Comunitatea Autonomă Madrid ar putea să revină în ţară în următorii cinci ani.
În funcţie de intenţia de revenire, imigranţii se diferenţiază: cei cu intenția de revenire în următorul an (14%), cei care vizează un termen mediu de revenire, de doi-cinci ani (33%), persoanele care s-ar întoarce după cinci ani (15%) și cei care nu au de gând să mai revină în ţară (29%).
Vor schimba România
La momentul efectuării c