De ambele parti ale Atlanticului, analistii politici avertizeaza asupra pericolului unor rasturnari politice globale, care ar crea un adevarat haos. In SUA, amiralul in retragere Dennis Blair, directorul serviciilor de informatii, sustine ca instabilitatea politica provocata de criza economica mondiala este, in prezent, cea mai mare amenintare pe termen scurt impotriva securitatii statului.
In Marea Britanie, ministrul Ed Balls arata ca actuala criza este mai puternica decat cea din anii '30, adaugand ca "ne amintim cu totii cum politica epocii a fost modelata de economie". Este o afirmatie alarmanta si in acelasi timp vaga, astfel ca editorialistulFinancial TimesGideon Rachman a incercat sa zugraveasca un scenariu politic mondial potrivit anului 2012.
7 noiembrie 2012. La ora 3 dimineata, un Barack Obama extenuat se recunoaste invins in cursa electorala. Administratia a fost coplesita de problemele economice, iar noul presedinte al SUA este Sarah Palin.
Cea mai grea lovitura primita de Obama va fi testarea cu succes a armei nucleare de catre Iran, in 2011. Republicanii ii conving pe americani ca Obama a fost pacalit de Iran. Experimentele nucleare plaseaza politica Israelului catre dreapta extrema si creeaza conditii pentru inscaunarea ca premier a lui Avigdor Lieberman, de la partidul Israel Beitenu. El cucereste electoratul in acelasi an cu un slogan electoral in stilul Vladimir Putin din perioada razboiului cu cecenii: "Sa-i bombardam pe teroristi chiar si la buda!"
Aleasa pe criterii de populism acasa la ea si pentru nationalism peste hotare, Palin primeste telefoane de felicitare de la liderii lumii. Primul pe lista este Avigdor Lieberman. Urmeaza presedintele rus, Vladimir Putin. Cinci lideri diferiti ai Uniunii Europene sunt pusi "in asteptare". Cu liderul chinez nu discuta. Cum ar putea Palin sa faca asta, dupa ce i-a in