Germania şi Italia pregătesc terenul pentru a prelua controlul asupra băncilor
SUA nu au naţionalizat bănci nici măcar în timpul Marii Depresii
Guvernele statelor occidentale se pregătesc să pompeze alte miliarde pentru ca băncile să se poată menţine pe linia de plutire. De această dată însă, intervenţia se face pentru majoritatea băncilor cu preţul naţionalizării.
Şi SUA, dar şi Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa se pregătesc pentru asemenea măsuri, după ce s-a demonstrat că sutele de miliarde deja pompate în sistemul bancar în ultimele luni nu au folosit practic la nimic, relatează Le Figaro. Bancherii americani nu au reuşit să explice nici până în prezent congresmenilor pe ce s-au dus banii din planul de salvare aprobat pe ultima sută de metri a administraţiei Bush.
Citigroup (care a primit deja investiţii directe de 20 de miliarde de dolari de la statul american plus garanţii de zeci de miliarde) a suferit din nou pierderi uriaşe, după ce acţiunile sale au scăzut la burse cu zeci de procente pe fondul temerilor că va fi naţionalizată şi că se va prăbuşi. Banca – printre cele mai mari din SUA – ar urma să fie naţionalizată parţial (în proporţie de până la 40%). Şi alte bănci şi fonduri financiare ar putea avea aceeaşi soartă – naţionalizarea (situaţie în care clienţii îşi recuperează conturile asigurate – adică maximum 250.000 de dolari, iar acţionarii sunt daţi la o parte (li se oferă o sumă infimă pentru acţiunile deţinute).
Fannie Mae şi Freddie Mac (două companii de credit ipotecar) au fost deja preluate de stat în septembrie. Decizia nu a fost contestată, însă planul pe care îl are acum preşedintele Obama – de a da alte sume enorme pentru a ajuta proprietarii de case să îşi plătească împrumuturile – ar putea fi contestat din punct de vedere legal, pe considerentul că liderul de la Casa Albă îşi depăşeşte autor