Unicul tablou al Elenei Bibescu, descoperitoarea lui Enescu în Franţa, ajunge la un muzeu din România.
1 /. Scos la licitaţie de hotelul Drouot, singurul portret pictat al Elenei Bibescu, deţinut de moştenitorii de la Paris ai celebrei pianiste românce de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost achiziţionat de Muzeul Naţional George Enescu pentru a fi expus în Palatul Cantacuzino, fosta casă bucureşteană a marelui muzician. George Enescu îi datorează Elenei Bibescu lansarea în viaţa culturală pariziană.
“Tabloul pictat de Henri Martin îşi face pe deplin loc în Muzeul Naţional George Enescu, având în vedere că relaţia dintre acesta şi principesa Elena Bibescu reprezintă o cheie necesară înţelegerii carierei de excepţie a muzicianului”, explică Laura Manolache, director al MNGE. Participarea la o licitaţie internaţională constituie o premieră pentru Muzeul din România care, pentru unicul tablou pictat al Elenei Bibescu, a plătit 4800 de euro.
Tabloul va fi expus, începând de luna viitoare, în Palatul Cantacuzino din Bucureşti, în expoziţia permanentă a Muzeului Naţional "George Enescu". Aristocrata rafinată
Elena Bibescu, pe care George Enescu avea s-o numească public “vicemamă”, s-a născut la Bârlad, provenind din aceeaşi familie ca şi Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costache. Fiica lui Costache-Manolache Epureanu, jurist şi om politic, şi a Mariei Sturza, a studiat pianul la Viena cu Artur Rubinstein, devenind una dintre cele mai celebre pianiste europene.
În urma unui concert de binefacere susţinut la Teatrul Naţional din Bucureşti în 1873, artista a fost cerută în căsătorie de principele Alexandru Bibescu, mezinul fostului domn al Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu. Cei doi fii ai lor, Anton, ajuns ambasador în capitala Franţei, şi Emanuel, au fost buni prieteni cu Marcel Proust care frecventa, ca şi