- Terenurile din Caras-Severin apartin italienilor care au cumparat suprafete impresionante la preturi de nimic.
Chiar daca natura a fost darnica cu aceasta parte de tara si efectele secerei nu s-au facut simtite, in Caras-Severin, peste16.000 de hectare de teren agricol zac in paragina. Terenul se afla in zona de pusta a judetului, mai ales pe Valea Carasului si zona Berzovia si apartine asa-zisilor investitori strategici - italieni in marea lor majoritate si care au cumparat acest pamant de la taranii din judet. Ramasi singuri acasa fiindca cei tineri au lasat pamantul, vitele si munca la camp pentru castigul din afara granitelor tarii, batranii au vandut pamantul pe sume derizorii in urma cu mai multi ani, cand principala valuta era in Banat marca germana.
Cel mai mult pamant a fost cumparat in anii trecuti in zona Vaii Carasului de catre italieni in special, dar nimeni nu stie de ce terenurilor zac in paragina. Unii spun ca, de fapt, proprietarii asteptau intrarea Romaniei in Uniunea Europeana – moment in care, conform unor previziuni imobiliare, pretul terenurilor trebuia sa se tripleze. Altii spun ca de fapt cumparatorii au achizitionat terenurile la preturi foarte mici pentru a putea gira cu ele diferite imprumuturi banesti sau pentru a beneficia de banii comunitari pentru subventiile agricole.
O alta zona care tinde sa se transforme intr-o adevarata delta este cea cuprinsa intre comunele Lupac si Goruia. Inundate la fiecare ploaie mai mare, terenurile s-au inmlastinit si au fost invadate de tufele de rachita, palcurile de salcii si stuf amestecat cu trestie. Procesul este asa de rapid incat exista riscul ca, in cel mult doi- trei ani, sutele de hectare de teren de lunca sa se transforma in mlastina totala. Deja in zona au aparut pasari specifice zonei mlastinoase cum ar fi starcii, berzele si chiar exemplare izolate de lisite