Odata cu inaintea in varsta, anumite abilitati si perfomante din tinerete devin deficitare sau sunt pierdute definitiv. Insa nu este si cazul capacitatii de autocontrol emotional, care, paradoxal, devine din ce in ce mai eficient catre batranete. Aceasta este concluzia unui nou studiu aparut in ultimul numar al publicatiei "Psychology and Aging".
Studiu a pus pe tapet problema influentei emotiiilor reglatoare - cum ar fi reducerea emotiilor negative si inhibarea gandurilor "negre" -, in sensul ca acestea pot fi o sursa de control al comportamentului unui individ, dar si un mijloc de imbunatatire a randamentului la anumite teste mai ales in cazul tinerilor, care au un grad ridicat de impulsivitate.
Emotiile functioneaza ca regulatori ai unor parti din sistemul cognitiv individual, in sensul ca regleaza reactiile fata de evenimente. Aceasta reglare presupune fie schimbarea activitatilor curente cu activitati noi, fie mentinerea activitatilor curente. "Acest studiu este printre primele care demonstreaza ca, in anumite privinte, "costurile" emotiilor reglatoare variaza in functie de varsta unei persoane" - a declarat Fredda Blanchard-Fields, director al Centrului de Studii in Psihologie Georgia Tech.
Cercetarile, efectuate pe un lot de 72 de adulti tineri, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, si alti 72 de adulti cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani, au fost sponsorizate de Institutul national american de sanatate. In cadrul experimentelor, trei sferturi dintre participanti au vizionat un clip video de doua minute in care o femeie manca un produs dezgustator pentru a castiga bani, intentia specialistilor fiind de a le induce subiectilor sentimentul de dezgust. Restul participantilor la studiu au vizionat un alt videoclip care de data aceasta ii prezenta pe doi babrati discutand despre rochia unei femei in timp ce beau cate o st