IOANA LUPEA: „Nimeni nu-i spune adevărul, iar cei din jur o mint că aceia care-l spun sunt duşmanii tatălui ei, invidioşi, tonomate, javre, şerpi veninoşi”.
Elena Băsescu este în pericol. Se îmbolnăveşte de importanţă. Nimeni nu-i spune adevărul, iar cei din jur o mint că aceia care-i spun sunt duşmanii tatălui ei, invidioşi, tonomate, javre, şerpi veninoşi. Dacă auzi foarte des „eşti bună, lumea e rea”, rişti să te îmbolnăveşti, prea devreme, de mania persecuţiei. Adevărul este că, pentru Elena, numele Băsescu e un handicap, atâta timp cât tatăl ei va fi preşedinte. Aşa cum candidatura ei este un handicap pentru PDL, acuzat de slugărnicie, şi pentru tatăl-preşedinte, susceptibil de nepotism.
Doar activismul de partid sau cum s-o fi numind distribuirea de pliante pe scările de bloc, singurul argument obiectiv în favoarea ei, nu este suficient să împarţi lista cu Monica Macovei. Explicaţia lui Traian Ungureanu, că nu poartă caltaboşi şi acţiuni la Rompetrol în poşetă, este subiectivă şi caraghioasă. Elenei Băsescu îi trebuie un proiect, nu o candidatură. Are 29 de ani şi suficient timp. Se grăbeşte însă, din ambiţia de a ne arăta tuturor - mai ales tatălui - că merită. Şi e încurajată de lingăi cinici care-şi vor numele pomenit de bine în casa Băsescu.
Tabuul l-a spart Alina Mungiu-Pippidi, care şi-a condiţionat candidatura pe listele europene ale PDL de câteva criterii de integritate, printre care şi nepotismul. Partidul este în încurcătură. Dar nu numai el, ci şi ceilalţi intelectuali civici care au răspuns invitaţiei de a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Mungiu a ridicat miza atât de mult, încât ignorarea apelului ei la criterii ar dăuna şi imaginii PDL, şi grupului Monica Macovei, Cristian Preda, Traian Ungureanu.
Liderii democrat-liberali sunt obligaţi să facă o alegere definitorie între profesor