Aceasta este concluzia Bisericii Catolice, potrivit căreia tehnologia modernă le-a oferit mai mult timp liber gospodinelor. Sursa: Hepta
Apariţia maşinii de spălat automate a fost un factor decisiv pentru emanciparea femeilor, depăşind ca im por tanţă pilulele contraceptive şi eliberând generaţii întregi de reprezentante ale sexului frumos de sub „jugul” îndatoririlor gospodăreşti. Nu este o glumă, ci aprecierea Vaticanului cuprinsă într-un editorial publicat în ziarul oficial al Sfântului Scaun, „L’Osservatore Romano”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.
Titlul articolului, „Maşina de spălat şi emanciparea femeilor: pune detergentul, închide capacul şi relaxează-te!”, parafrazează mesajele bilingve ale modelului „Washy Talky”, produs de Electrolux şi lansat în India, care le reamintea gospodinelor neatente cum se foloseşte maşina de spălat. Tehnologia modernă pare a fi răspunsul găsit de către Vatican la întrebarea privind factorii care au avut cea mai mare contribuţie în emanciparea femeilor occidentale în secolul al XX-lea, deoarece le-a oferit mai mult timp liber şi posibilitatea de a se angaja.
„Dezbaterea este în continuare deschisă. Unii spun că a fost pilula contraceptivă, alţii că legalizarea avortului sau posibilitatea de a lucra în afara casei. Iar alţii merg şi mai departe: maşina de spălat”, se arată în editorialul citat de „The Independent”. Chiar dacă primele modele au fost scumpe şi nu foarte fiabile, tehnologia a avansat foarte mult în ultimele decenii, făcând posibilă „imaginea unei superfemei, zâmbitoare, aranjată şi radioasă, înconjurată de electrocasnice”, aşa cum descrie „L’Osservatore Romano” femeia modernă.
Campanie împotriva violenţei
Articolul a provocat reacţii virulente din partea unor comentatori şi politicieni din Peninsulă, care afirmă că Vaticanul trece foarte uşor cu