Aurelia Marinescu, autoarea cărţii „Codul bunelor maniere astăzi”, volum lansat de editura Humanitas, explică pentru „Adevărul de Seară” cum trebuie să ne comportăm în mijloacele de transport. Îmbrânceala, conversaţiile purtate pe un ton ridicat şi chiar înjurăturile sunt la tot pasul în mijloacele de transport public în comun. „Urcaţi mai sus! Asta e nesimţire. Nu se poate aşa ceva. Şi noi vrem să ajungem la serviciu. Aveţi destul loc mai în faţă”, ţipa azi-dimineaţă un bărbat trecut de prima tinereţe, în timp ce se înghesuia pe scara tramvaiului 41. La câţiva metri mai în faţă două băbuţe discutau despre cât de mult s-au scumpit carnea, laptele şi ouăle.
Fătuca şi locul pentru „respectabili”
„Ia dă-te băi fătucă la o parte! Eşti tânără! Lasă-i pe alţii bătrâni să-şi odihnească oasele! Ce dracului!!!”, s-a răstit deodată una dintre cele două „doamne respectabile” la o adolescentă care ocupa scaunul de lângă ele. Fata s-a ridicat îndată, fără să riposteze, vizibil ruşinată, iar băbuţa i-a luat în grabă locul pe scaun. La coborârea din tramvaiul 41, în staţia Crângaşi, îmbulzeală mare. Şi asta pentru că pe lângă puhoiul care coborâse din tramvai, foarte mulţi aşteptau în staţie. Un alt exemplu de „lipsa celor şapte ani de acasă” la bucureşteni este îmbulzeala de pe scara rulantă de la metroul din Piaţa Victoriei. Mulţimea aproape că se călca, azi-dimineaţă, în picioare, pentru a ajunge la cealaltă magistrală. Nici vorbă de respectarea regulei potrivit căreia pe partea dreaptă se aşteaptă, iar pe cea stângă se urcă.
„Românii, popor needucabil şi neguvernabil”
Specialista Aurelia Marinescu a explicat că mijloacele de transport în comun reprezintă unul dintre exemplele cele mai relevante în privinţa lipsei de educaţie a oamenilor. „Aşa cum ni se pretinde să ne luăm bilet din semn de respect, tot aşa ar trebui şi