Deranjat că patronul trustului Realitatea se crede „Dumnezeul patriei”, preşedintele îl acuză că „vrea să facă statul lacheul lui”. Sursa: Libertatea
Recentele dezbateri televizate i-au dat preşedintelui Traian Băsescu, telespectator de notorietate al posturilor de ştiri, un nou prilej să se răfuiască cu mogulii la radioul public. O atenţie deosebită a primit ieri Sorin Ovidiu Vîntu, căruia şeful statului i s-a adresat, în absenţă, cu apleativul „domnule mogul”. Preşedintele a intervenit astfel, după două zile, într-o dezbatere Vîntu-Patriciu-Hrebenciuc de la Realitatea TV, fără a-l include însă şi pe şeful Rompetrol pe lista mogulilor răi.
În teoria prezidenţială, doi patroni de trusturi - Dan Voiculescu şi SOV - au ca „interes fundamental” decredibilizarea prin presă a instituţiilor statului, ca ei „să pescuiască din nou în ape cât mai tulburi”. „Le e foame”, a fost justificarea dată de Băsescu.
„Dumnezeul patriei”, retrogradat
Supărările preşedintelui au fost ţintite însă mai ales spre Vîntu. Pentru oamenii infiltraţi în instituţiile statului, pentru mediatizarea „exagerată din interes” a incidentelor Braşov-Cluj- Ciorogârla, şi mai ales pentru aerul de „Dumnezeu al patriei”.
Deşi, la momentul difuzării emisiunii, preşedintele vorbea despre criză la TVR 1, s-a arătat foarte bine documentat în legătură cu dezbaterea care îi făcea concurenţă. „Un lucru care pe mine m-a şocat: am văzut cum mogulul respectiv voia să arate cum e el Dumnezeul patriei. Respectivul spunând: «Am 150 de oameni în structurile statului». Şi când a fost întrebat: «Dar statul este furat...», spune: «Este treaba statului să se apere de unul ca mine». Cum, domnule mogul, să se apere statul de tine când ai 150 de oameni în interior?”, l-a interogat Băsescu pe Vântu în absenţă, etichetându- i oamenii drept „primii 150 de corupţi” în num