Astăzi, ora 11.30: Zilnic, minimum trei pacienţi în stare de ebrietate sunt puşi la perfuzii
Fie că sunt fete de liceu, boschetari sau oameni serioşi, etilicii au un salon rezervat.
Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din Deva este staţia terminus a stărilor de ebrietate a cel puţin trei cheflii pe zi. „De sărbători sau în weekend, numărul acestora este mai mare. În 8 martie, de exemplu, în doar cinci ore au fost aduse şase persoane sub influenţă bahică. Paradoxal, în acest an, de ziua femeilor au băut bărbaţii”, spune şeful UPU, medicul Tănase Popa. Pacienţii turmentaţi sunt cei mai „incomozi” pacienţi ai UPU Deva. Pentru a nu-i deranja pe ceilalţi pacienţi, beţivii au o rezervă specială, unde sunt „puşi pe picioare”.
Turmentaţii fac scandal
Un cadru medical, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne descrie un tablou demn de ospiciu. „Un pacient beat ne dă de lucru cât trei cazuri normale. Ţipă, răcnesc, ne înjură, fac scandal, ne scuipă. Facem de pază la uşa rezervei lor să nu fugă din spital cu perfuzia în braţ. Sunt de toate tipurile: fete de liceu, boschetari sau persoane respectabile”, spune cadrul medical. În afară de „euforicii” ocazionali, la Deva există un „detaşament” de dependenţi de alcool care ajung în mod repetat la Urgenţă . „Sunt aproximativ 15 persoane dependente de alcool care ajung periodic la noi. Unii de două-trei ori pe săptămână sau chiar mai des”, spune medicul Tănase Popa.
Beţia mai „urgentă” decât pneumonia
În codul urgenţelor, o beţie crâncenă poate fi mai gravă decât o pneumonie. „Persoana aflată în stare de ebrietate avansată, căzută, este o urgenţă de gradul 0. Viaţa ei este ameninţată fie de traumatismele provocate de cădere, fie de o obstrucţie mecanică a căilor respiratorii. Suntem obligaţi să intervenim”, spune Tănase Popa.