MIGRAŢIE: Salariile mici şi condiţiile din spitale îi pun pe fugă pe absolvenţi Pentru cele 51 de posturi de medici care au fost scoase la concurs, în judeţul Caraş-Severin, nu s-au depus decât şapte cereri.
Absolvenţii facultăţilor de medicină nu sunt interesaţi să ocupe un loc de muncă în spitalele din judeţ. De multe ori, salariul de medic nu depăşeşte 1.500 de lei, motiv pentru tinerii care fac şase ani de facultate şi încă cinci de rezidenţiat, să plece.
„Am două colege care au plecat în Germania imediat după ce au susţinut licenţa. Una dintre ele lucrează în secţia de neuropsihiatrie, iar cealaltă, pe secţie de interne. Au salarii de peste 2.000 de euro.
Eu, în România, câştig 950 de lei, în anul doi de rezidenţiat“, a spus Sanda Pătruţ, medic rezident. „ În ultimul an de rezidenţiat, am câştigat aproximativ 1.700 de lei, iar acum, ca specialist, tot pe acolo sunt. Am foşti colegi de facultate care au plecat în Franţa. Salariile sunt foarte bune. Un medic de pe ATI câştigă în Franţa şi 5.000 de euro lunar“, a spus medicul dermatolog Lavinia Dulău.
Din cauza lipsei medicilor, Serviciul de Ambulanţă din Băile Herculane lucrează cu medicii de familie din oraş, iar cel din Caransebeş, cu asistenţii. „ Am avea nevoie de nouă cadre. Actuala schemă face ca medicii să lucreze mult mai mult“, a declarat medicul Daniela Popescu, directorul serviciului de Ambulanţă Caraş-Severin.