Un proeminent matematician rus, renumit pentru previziunile sale corecte legate de criza financiara ruseasca din anul 1998 si de destramarea URSS, a "calculat" actuala prabusire a sistemelor de credit si s-a pregatit pentru ea.
Viktor Maslov, membru al Academiei Ruse de Stiinte, care a participat intre altele la proiectarea masurilor de protectie in jurul centralei nucleare de la Cernobil, in urma dezastrului din 1986, a declarat ca evenimentele ce au loc acum la nivelul economiei sunt similare unor fenomene din fizica, scrie Rosiiskaia Gazeta, preluata de RIA Novosti.
"Ma refer la ceea ce este cunoscut drept schimbarile de faza, cand o situatie se agraveaza brusc, nu treptat, transformandu-se intr-o stare diferita, asemeni unei avalanse", a declarat Maslov pentru cotidianul rus.
"Asemenea procese sunt binecunoscute in fizica, fiind descrise prin formule ale fizicii matematice. Aceleasi principii pot fi aplicate si in domeniul economic. Se poate preconiza daca va izbucni sau nu o criza, precum si momentul in care ar putea izbucni", a mai adaugat el.
Maslov a povestit ca si-a vandut in vara aceasta apartamentul si casa de la tara din Rusia, trimitand banii copiilor sai ce traiesc peste hotare si sfatuindu-i cum sa ii investeasca astfel incat sa treaca cu bine de perioada crizei.
Intrebat ce sfaturi ar oferi administratiei Statelor Unite ale Americii, de unde a pornit criza economica mondiala, matematicianul a raspuns ca americanii nu ar trebui sa salveze marile banci, ale caror datorii au depasit demult "nivelul critic", ci sa se concentreze asupra ajutorarii bancilor mai mici, care ofera servicii indivizilor.
Cu toate acestea, Maslov nu a facut nicio recomandare propriei tari. "Economia noastra este prea inchisa, iar o mare parte din ea este o economie din umbra. Prin urmare, este imposibil de ca