Pentru a reduce tulburarile asociate menopauzei, inlocuiti alimentele bogate in calorii cu cat mai multe fructe si legume, boabe de soia si germeni de fasole. De folos mai pot fi lactatele sarace in grasimi si pestii uleiosi.
Andrei Sion
Cresterea dimensiunilor taliei, bufeurile si toanele sunt principalele simptome care fac zile negre femeilor aflate la menopauza. Pentru a evita terapiile de substitutie hormonala, care pot mari riscul dezvoltarii cancerului de piele si mamar, puteti incepe prin consumarea unei diete adecvate. Iata ce sfaturi va ofera specialista britanica Catherine Collins, dietetician-sef la Spitalul Saint George, din Londra, pentru o alimentatie care sa amelioreze simptomele menopauzei.
Cercetarile medicale au aratat ca bufeurile se agraveaza la femeile care au un exces de grasime abdominala. In principal, se considera ca numai gustarile bogate in calorii contribuie la o crestere a greutatii corporale cu aproximativ doua kilograme si un exces de 500 de grame in grasimea de pe talie. In schimb, inlocuiti aceste gustari cu un fruct sau cu o salata cu multe legume. Studiile au aratat ca o treime din femei isi pot reduce senzatiile de caldura prin consumul de boabe de soia si germeni de fasole. Exista, insa, si alimente care pot accentua bufeurile de caldura, cum ar fi cafeaua si alimentele condimentate.
Menopauza creste, de asemenea, riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace. De aceea este recomandat sa consumati magneziu si potasiu pentru scaderea tensiunii arteriale si fibre din legume verzi, mazare, fasole si fructe pentru reducerea colesterolului din sange. Lactatele sarace in grasimi si produsele de soia fortificate cu calciu imbunatatesc sanatatea oaselor si protejeaza impotriva cancerului de intestin. Importanta este si vitamina D, fara de care organismul nu poate absorbi c