În şcoli se pot comercializa doar apa plată şi produse de patiserie. În timp ce chioşcurile din şcoli s-au adaptat condiţiilor impuse de Ministerul Sănătăţii, cele aflate în afara şcolilor continuă să vândă produse interzise. O parte dintre chioşcurile din curţile şcolilor orădene au fost deja închise, restul mai au pe rafturi doar creioane, pixuri, fructe, apă plată şi produse de patiserie. Elevii mănâncă ce apucă. „În general îmi pune mama sandvici, iar, dacă nu, trec strada la plăcintărie, şi îmi iau un hamburger. E mult mai consistent decât ce se găseşte aici la chioşc”, spune Cristian Scurt, elev la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Oradea.
Patronii chioşcurilor din şcoli sunt extrem de supăraţi pe decizia Ministerului Sănătăţii. „Nu este corect ca noi, cei care am avut o mică afacere, un chioşc în curtea unei şcoli, să avem o grămadă de interdicţii, în timp ce la chioşcul de lângă şcoală se poate vinde orice. Mult nu o să rezistăm. O să închidem”, susţine I.T, întreprinzătorul care are un chioşc în curtea Colegiului Tehnic „Traian Vuia” din Oradea.
Atraşi de mâncarea nesănătoasă
În ciuda interdicţiilor, copiii tot de mâncarea nesănătoasă sunt atraşi. „Nu este deloc rentabil să vindem doar fructe, apă plată şi produse de patiserie. Azi abia dacă am vândut patru-cinci sticle de apă şi câteva brânzoici. Copiii preferă sucul şi hamburgherii. Iar dacă nu pot să le cumpere de aici, peste drum de şcoală sunt două magazine de tip ABC şi îşi cumpără de acolo. De la intrarea în vigoarea a acestei prevederi, vânzările noastre s-au micşorat considerabil. Nu vindem nici pe jumătate cât vindeam”, spune Crina Tomuţa, vânzătoare la chioşcul din incinta Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea.
Aici, cu toate măsurile de siguranţă luate de conducere, montarea de camere de supraveghere şi o pază strictă la poartă, elevii tot