Ceaşca de sănătate. Genţiana pătată, o plantă din familia Genţianaceelor, cunoscută în popor sub denumirea de ghinţură pătată, este un tonic activ, recomandat de specialiştii în fitoterapie pentru efectele sale revigorante şi remineralizante. Infuzia de genţiană poate interveni pentru buna funcţionare a bilei, precum şi în combaterea viermilor intestinali şi a malariei.
Decoctul preparat din plantă dă rezultate bune în perioadele de convalescenţă ori în perioadele de epuizare fizică şi psihică, pentru revenirea poftei de mâncare şi de viaţă.
Genţiana, răspândită în zonele muntoase, este o plantă micuţă, de maximum 60 cm.
Mod de administrare
Intern. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de plantă, care se infuzează în 200 ml de apă, timp de 15 minute.
Toată cantitatea se bea la micul dejun.
Pentru decoct avem nevoie de o linguriţă cu vârf de plantă uscată, care se fierbe în 500 ml de apă, timp de 10 minute.
O cană cu decoct se bea pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.