Şeful DNA denunţă pedepsele extrem de mici prevăzute de noul Cod Penal şi „portiţele” care permit funcţionarilor şpăgari să scape nepedepsiţi. Sursa: Vlad Stănescu
„Indiferent că s-au furat 100 de lei ori 100 de milioane de euro pedeapsa este aceeaşi: de la 1-5 ani.” Aşa a concluzionat procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, într-un interviu acordat EVZ, în care se declară nemulţumit de proiectul noului Cod Penal.
El arată că, graţie acestuia, mulţi dintre cei trimişi în judecată de procurori pot scăpa nepedepsiţi. Potrivit unor estimări EVZ, numărul inculpaţilor aflaţi în această situaţie se ridică la aproximativ 100.
Mai mult, şeful DNA critică modul în care comisia de specialişti, reunită la Ministerul Justiţiei, a redactat proiectul legii care va sta la baza funcţionării justiţiei şi care, în opinia sa, nu respectă Convenţia ONU pentru corupţie. În fine, Morar induce ideea că statul român nu stăpâneşte atât de bine „fenomenul infracţional” încât să-şi permită pedepse de trei ori mai mici.
EVZ: Ce părere aveţi despre noul Cod Penal?
Daniel Morar: Am reuşit să văd noile Coduri în faza de consultare publică. Codul de Procedură Penală mai amănunţit, pentru că au avut loc dezbateri ale comisiei chiar la DNA, prilej cu care au fost lă murite o serie de chestiuni. Pe Codul Penal, dezbaterea nu a fost însă una reală. Şi de aici şi problemele pe care noi le vedem în acest moment.
La ce probleme vă referiţi?
În privinţa cadrului anticorupţie ar fi câteva probleme mari. În primul rând, se vrea ca în Codul Penal să fie adunate mai multe infracţiuni reglementate acum în legi speciale, printre care şi in fracţi unile de corupţie. Examinând însă noul Cod Penal observăm că partea cea mai mare a acestor infracţiuni nu a fost preluată. Rezultatul este unul singur: vom avea