Deşi cunoscut mai degrabă ca mirodenie, şofranul este şi un medicament eficient. Ca mirodenie, colorează şi dă o aromă plăcută alimentelor. Ca medicament, este folosit în atenuarea simptomelor reumatice, articulare, degerăturilor, diferitelor răni...
Efect antitumoral
Adăugat în mâncăruri, şofranul nu doar dă aromă, ci are şi efect tonic asupra inimii, iar asupra sistemului reproducător are efect antitumoral. Folosirea frecventă a şofranului la prepararea diferitelor alimente are proprietăţi antiinflamatoare, este un bun stimulent al digestiei şi al circulaţiei sangvine.
Băile cu şofran sunt recomandate persoanelor care au suferit degerături. “În prealabil trebuie consultat medicul. Poate să fie o leziune severă. În paralel cu tratamentul medicamentos, se pot face şi băi cu şofran. În cazul în care degerăturile sunt localizate la nivelul nasului şi al urechilor, se fac tamponări cu infuzie din şofran, care ameliorează circulaţia”, menţionează doctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare.
Datorită conţinutului bogat de alcaloizi, şofranul este şi un adevărat luptător împotriva tumorilor canceroase. “În cazul în care este o tumoră la nivelul pielii, se pot face aplicaţii cu cataplasme, dar dacă tumorile sunt interne, se recomandă a se bea o cantitate foarte mare de ceai de şofran cu înghiţituri mici”, menţionează dr Cristina Bălănescu.
Conţinutul de colchicină îl recomandă în tratarea gutei. Pentru aceasta, se poate face infuzie din 200 ml de apă în care se pune o lingură cu vârf de pudră de şofran. Se fierbe 10 minute, după care se strecoară foarte bine şi se consumă dimineaţa.
“Pudra de şofran poate fi folosită şi pentru tratarea rănilor externe. Însă trebuie folosită cu atenţie, după ce în prealabil este strecurată foarte bine”, atrage a