Cartea de bucate a Elenei Rusu, "Din bucătăria ţărănească tradiţională", apărută la Editura Ceres, în seria Cartea sătencei, Colecţia "Caleidoscop", la preţul de 6,75 lei, îşi propune să prezinte o selecţie de reţete culinare, adunate de la gospodinele de la sat. În 1989 se punea foarte mult accent pe bucătăria tradiţională.
În 230 de pagini sunt redate 265 de reţete de gustări, borşuri, supe, ciorbe, mâncăruri, precum şi deserturi. Autoarea precizează în prefaţa cărţii: "În selectarea materialului s-a urmărit reprezentarea cât mai judicioasă a bucătăriilor zonale, astfel încât lucrarea să constituie un tablou concludent, sintetic, al renumitei bucătării româneşti, în ansamblu. La fiecare preparat în parte s-a încercat să se evidenţieze specificul, constând mai ales în tehnologia de preparare, întrucât în bucătăria românească majoritatea mâncărurilor au numeroase variante care ţin de regiune sau chiar de tradiţie familială. Astfel, aceeaşi mâncare poate fi preparată numai cu anumite ingrediente, cu sau fără unele legume, cu preferinţe evidente pentru anumite condimente sau verdeţuri condimentate. Acelaşi preparat poate fi servit cu pâine sau cu mămăligă caldă sau rece, în funcţie de zonă sau obişnuinţele familiale".
Tot în prefaţă, Elena Rusu mai adaugă: "În general, reţetele au fost calculate pentru şase persoane, dar aceasta are un caracter orientativ întrucât gospodinele pot reduce sau spori proporţional ingredientele după necesitate sau chiar după gustul şi fantezia lor". Nu este uitat nici îndemnul de a respecta bucătăria autohtonă, autoarea încheind prefaţa cu un sfat, rupt parcă din cuvântările tovarăşului: "Tuturor cititoarelor şi chiar cititorilor, le dorim reuşită deplină în obţinerea preparatelor, pentru mulţumirea lor şi a familiilor lor, pentru a continua şi a transmite fiicelor şi nepoatelor dragostea şi