Franţa a intrat, de ieri, din nou în grevă. Atât angajaţii din sectorul public, cât şi cei din sectorul privat au paralizat activitatea în Hexagon, în cea de-a doua mare grevă împotriva politicilor sociale aplicate de preşedintele Nicolas Sarkozy, după cea din 29 ianuarie. Sindicaliştii spun că vor reuşi să scoată în stradă peste 3 milioane de funcţionari, profesori, angajaţi din domeniul transporturilor, medici, asistente care să protesteze împreună cu angajaţi din sistemul bancar, din supermarketuri etc. Ei îl acuză pe Sarkozy că nu doreşte să protejeze muncitorii de criza economică şi că, din contră, le face viaţa mai grea prin reducerea cheltuielilor de asigurări sociale. Mai mult, tot liderul de la Elysée ar fi vinovat şi pentru creşterea alarmantă a şomajului, notează The Guardian. Mişcarea are sprijinul a trei sferturi dintre francezi, potrivit sondajelor de opinie.
Protestele, mai violente pe zi ce trece
De cealaltă parte, autorităţile par să fie incapabile să împiedice nemulţumirile să se transforme în violenţe – chiar săptămâna trecută, muncitorii de la fabrica Sony l-au luat ostatic pe directorul executiv pentru Franţa al companiei, pentru a-l convinge să nu înceapă concedierile. Marţi de dimineaţă, au apărut şi problemele create de studenţi, care s-au baricadat în universităţi şi au avut ciocniri violente cu poliţia. Culmea este că Franţa, care are un sistem financiar mai rigid şi un sector privat mai slab dezvoltat decât cel de stat, nu a fost lovită la fel de dur ca Spania, Marea Britanie ori Irlanda. Însă puternicele sindicate franceze doresc ca statul să mărească salariul minim garantat şi să le ofere “garanţii” că nu îşi vor pierde slujbele.
Sarkozy a aprobat deja câteva reduceri de taxe şi măriri de beneficii sociale pentru familiile sărace. Sindicatele spun însă că nu este de ajuns, iar liderul francez nu mai pare dispus să fac