Se spune că pentru un fumător înrăit este foarte uşor să se lase: în fiecare zi! Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre cei care vor să slăbească. Nimic mai simplu să scapi de kilogramele în plus: e suficient să urmezi un regim. Şi să te apuci de el din nou, anul viitor. Problemele scăderii în greutate au fost evaluate de nutriţionistul francez Jacques Fricker, într-un interviu acordat revistei „Le Point“. În fiecare an, mai ales odată cu încălzirea vremii, începe „cruciada“ împotriva kilogramelor. De multe ori, problema este că, dacă se pierd trei kilograme, cinci le vor lua locul în toamnă! Mecanismul slăbirii nu este unul tocmai simplu.
Trebuie să înţelegem care sunt factorii care duc la creşterea în greutate, să ştim care sunt exact mecanismele prin care acţionează diversele diete şi mai ales să înţelegem metabolismul fiecărui aliment.
Jacques Fricker, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti francezi, doctor în ştiinţe medicale, nutriţionist la Spitalul Bichat din Paris şi cercetător la Institutul naţional de sănătate şi cercetări medicale din Franţa (Inserm), a explicat, într‑un interviu acordat publicaţiei „Le Point“, subtilităţile şi capcanele unui regim de slăbire.
„Ca medic nutriţionist, a construi un regim de slăbire este ca şi cum ai rezolva un puzzle“, explică Fricker. „Trebuie să te joci cu regimul alimentar, cu activitatea fizică şi cu eventualele suplimente alimentare.
Iar pentru asta trebuie să ai cât mai multe informaţii despre persoana în cauză, despre cum funcţionează organismul acesteia şi despre necesităţile acelui organism. În plus, trebuie să eviţi cu orice preţ «să fii la modă», urmând la literă un anume regim.“
Obsesia siluetei
În prezent, majoritatea femeilor sunt obsedate de diete şi regimuri de slăbire. Cele mai multe sunt presate de imaginea ideală