„Viaţa nu are nicio valoare închisă între limite”, asta te învaţă, după o oră, „pescăruşii” din „Călătoria”, spectacolul în regia lui Chris Simion, care se joacă mâine-seară, în centrul Capitalei. Sursa: Anita Vizireanu
Fără nicio legătură cu piesele pentru copii, chiar dacă se joacă la Teatrul „Ion Creangă”, spectacolul-dans pentru adulţi e plin-ochi de frumos, e viu şi te încarcă pozitiv pentru o săptâmână şi mai bine.
Piesa „Călătoria”, după „Pescăruşul Jonathan Livingstone”, de Richard Bach, te învaţă să zbori fără să te ridici de la pământ spre cer, muzica din spectacol îţi dă aripi, iar jocul atât de natural al actorilor te duce departe de criză şi de celelalte probleme ale muritorilor.
Pe scena cu decor minimal (un perete alb, pe care rulează, de-a lungul spectacolului, o serie de imagini cu pescăruşi în diverse ipostaze, şi câteva cuburi albe), cinci tineri se întâlnesc, se uită la TV şi se fixează pe un documentar cu pescăruşi. Şi pentru că fumează „marijuana” ajung să-şi imagineze că ei înşişi se transformă în păsări.
„Ţii aripile nemişcate”
Unul dintre tineri îşi doreşte însă mai mult decât zborul limitat al celorlalţi. Unul dintre ei este Jonathan Livingstone. Nu e un pescăruş ca oricare altul. Jonathan Livingstone e un pescăruş care tinde spre desăvârşire, sătul să se mulţumească doar cu hrană şi zbor până la mal. Jonathan poate fi oricare dintre noi, important e să ştie că, „la viteze mari, trebuie să ţii aripile nemişcate”. Important e să ştie că raiul se află în desăvârşire. Nu pe lumea cealaltă.
În piesa lui Simion, care a avut premiera în noiembrie 2008, Jonathan Living stone e jucat cu măiestrie de tânărul actor Istvan Teglaş, care-şi execută cu atâta precizie exer ciţiile de zbor încât zici că acum se înalţă şi dă gata 70 mile/oră în numai şase secunde. În văluit de joc