Statul român va plăti Fondului 570 milioane euro pe an. Suma pe care România o va primi de la FMI are o dobândă de aproximativ 3% pe an, a declarat, pentru „Adevărul“, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Echipa care a negociat condiţiile unui împrumut cu Guvernul român, formată din reprezentanţi ai FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, va anunţa astăzi încheierea aranjamentului cu autorităţile române, în vederea contractării unui împrumut.
Premierul Emil Boc a anunţat ieri seară, la Palatul Victoria, că Guvernul va trimite tot astăzi către FMI prima scrisoare de intenţie, prin care urmează să ceară, în mod oficial, acordarea unui pachet financiar de 19 miliarde de euro.
Surse apropiate negociatorilor au declarat, pentru “Adevărul”, că boardul FMI va analiza scrisoarea la 4 mai.
În funcţie de perioada de graţie negociată cu Fondul, ţara noastră ar putea plăti 570 milioane euro pe an, ca dobândă aferentă împrumutului de 19 miliarde euro.
Dacă banii vor fi absorbiţi în primii doi ani, în tranşe trimestriale egale, în această perioadă statul român nu va trebui să ramburseze nimic. Ulterior, timp de trei ani, ţara noastră ar urma să plătească doar dobânzile pentru sumele trase.
Prin urmare, abia după cinci ani România va trebui să ramburseze sumele trase, având la dispozitie alţi doi ani pentru returnarea împrumutului.
Fondurile de salarii, aproape îngheţate
Misiunea FMI a convenit cu Guvernul un deficit bugetar de 4,6% din PIB în 2009, faţă de nivelul de 2% aprobat prin lege, sub condiţiile îngheţării fondului salarial şi alocării eventualelor venituri suplimentare exclusiv pentru investiţii, au declarat pentru Mediafax surse participante la negocieri.
Deficit bugetar acceptat: 4,6% din PIB
S-au recalculat veniturile şi