De la începutul crizei, agenţiile de detectivi din Baia Mare şi-au dublat numărul de clienţi. Marile bănci din România apelează la detectivi pentru a-şi recupera datoriile de la debitori. În urmă cu doi ani, marile bănci din România au decis să-şi externalizeze serviciul de recuperări creanţe. Persoanele fizice sau juridice care datorează băncilor sau serviciilor de creditare de la 2.500 de lei în sus, şi au „uitat” să-şi mai achite ratele se pot trezi în orice moment cu un telefon sau cu vizita unui detectiv particular.
„Noi lucrăm pentru BRD, Cetelem şi Flanco, direct, iar indirect pentru Alpha Bank, Libra Bank, Volksbank, Banca Transilvania şi lista ar putea continua”, a declarat Sorin Orzac, administratorul Agenţiei de Recuperări Creanţe „North Detectives” din Baia Mare. Peste 200 de detectivi lucrează pentru societate, pentru a recupera creanţe din ţară, dar şi din străinătate.
De la începutul crizei, s-a dublat numărul de clienţi
Conform declaraţiilor lui Sorin Orzac, începând din luna octombrie 2008, numărul de clienţi care apelează la serviciile societăţii pe care o administrează a crescut considerabil. „În noiembrie 2007 aveam 759 de clienţi, iar în octombrie 2008 aveam deja 880, iar numărul este în creştere”, a subliniat acesta. „Avem 269 de persoane fizice şi 611 persoane juridice, care au de recuperat peste 40 de milioane de euro din ţară şi străinătate”, a continuat Orzac. Debitorii sunt din România, dar şi din Bulgaria, Ungaria, Franţa sau Moldova.
Până la doi ani, pentru recuperarea unei datorii
Pentru recuperarea unei creanţe, detectivii lucrează între o lună şi doi ani. Procedura este destul de simplă. Agenţia de detectivi semnează un contract de cesiune a creanţelor cu banca, serviciul de creditare sau persoana fizică. Ei urmează toţi paşii legali, adică notifică datornicul în scri