Un document semnat în original de Matei Basarab descrie principiile şi practicile „pieţei imobiliare” de la începutul secolului al XVII-lea.Traducerea în premieră a unui document semnat în original de Matei Basarab, la începutul secolului al XVII-lea, aflat la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Alba, aduce în atenţie o lume foarte asemănătoare cu societatea zilelor noastre. O analiză pe marginea actului arată care erau principiile şi practicile „pieţei imobiliare” de atunci, valorile oamenilor, modul în care îşi plăteau ei datoriile, dar şi „atenţiile” la care recurgeau. Sursa: Mihaela Moraru
Documentul, datat la 21 mai 1634, se referă, în esenţă, la atestarea proprietăţii asupra unor vaduri de moară şi de piuă, dar şi asupra unor terenuri agricole, cultivate cu viţă-de-vie, păduri şi ape, pe care un anumit boier, „Preda postelnic din Lereşti, judeţul Muşcel”, le-a cumpărat de-a lungul timpului. În zapis se face vorbire şi despre un incident avut anterior, pentru atestarea unor proprietăţi, rezolvat de Leon Voievod şi consfinţit de Matei Basarab. Spre final, apare un alt personaj, care s-a vândut de bună voie, împreună cu urmaşii, după ce i-a produs acestuia o pagubă însemnată.
„Este cam pretenţioasă formularea «piaţa imobiliară», părerea mea. Dar, desigur, şi atunci exista aşa ceva, însă la o scară mult mai redusă. Şi atunci oamenii vindeau, cumpărau şi în chiriau imobile sau părţi din acestea, mai ales în mediul urban. Documentul descoperit la Alba-Iulia este unul obişnuit pentru acele vremuri”, este de părere şi istoricul clujean Gheorghe Petrov.
„Valutele” secolului al XVII-lea
Directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Alba, Dana Zecheru, este cea care s-a aplecat asupra epocii în care actul a fost emis.
„Preda postelnic, cel care cumpără şi vadurile, a avut o grămadă de stupi. Cel c