Faţă de anii trecuţi, pe lista AJOFM sunt de cinci ori mai puţine joburi. În contextul în care locurile de muncă vacante sunt în continuă scădere, meseriile de bucătar, ospătar sau barman sunt încă la mare căutare. Ultima listă a locurilor de muncă vacante în judeţ, publicată de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, anunţă o ofertă de 46 de locuri de muncă. Dintre acestea, 10 sunt pentru posturi de barman, ospătar şi bucătar. De altfel, aceste meserii au avut mare căutare pe tot parcursul acestei luni.
„Acum pot să angajez persoane calificate, nu să mă mulţumesc cu oameni nepotriviţi pentru locul de muncă, dar angajaţi, din lipsă de alternative. Multe restaurante mari fac disponibilizări şi oamenii din acest domeniu sunt foarte receptivi la oferta noastră de muncă”, explică Mihai Sangeorzan, patronul unei firme de profil.
Deficit de profesionişti
Deşi meseriile de barmani sau bucătari sunt cerute pe piaţă, mulţi patroni din domeniu spun că personalul calificat este deficitar în judeţ. Anania Pop, directorul unui hotel şi al unui restaurant de lux din Bistriţa, spune că specialiştii sunt greu de găsit şi trebuie fidelizaţi: „Eu am angajaţii mei dintotdeauna, pe care i-am format de-a lungul vremii. Recent, nu am făcut angajări. Încerc să am grijă să nu îmi pierd oamenii specializaţi.
Şi Dumitru Găvan, proprietarul unei terase, crede că e greu să găseşti bucătari. „Cei mai mulţi se specializează la locul de muncă, pe banii angajatorului. Cu ospătarii şi chelnerii e mai uşor. Dacă nu ai un local de lux, mai ales pe posturile de vară se pot angaja persoane necalificate”, spune el. Niculina Capătă, lucrează de cinci luni ca şi chelner şi spune că nu i-a fost greu să se angajeze. ,,E mai simplu că nu se cere specializare, aşa cum e în cazul bucătarilor”, crede ea.
Potrivit directorului exe