LEGENDĂ. Eroul popular din comunism este Bulă, personaj fictiv şi protagonist de bancuri într-o epocă în care mijloacele de defulare socială erau puţine. Sursa: EVZ
1aprilie, „Ziua păcălelilor”, era în trecut mai mult decât un simplu prilej să-ţi „minţi” amicii. Oamenii sărbătoreau cu fast, iar glumele erau, evident, nelipsite din „meniul” zilei. Totul a început în Franţa secolului al XVI-lea. Atunci, Regele Carol al IX-lea al Franţei a mutat serbarea Anului Nou în prima zi din luna aprilie. Pentru că exista deja tradiţia de a împărţi cadouri, obiceiul a continuat, dar darurile au devenit farse şi glume.
Şi, pentru că românii nu sunt deloc străini de „hazul de necaz”, se poate spune că umorul, bancurile, farsa şi gluma i-au ajutat să treacă prin cele mai negre perioade ale istoriei lor. Se enunţă uneori, tot în ton de glumă, că pe plaiurile acestea vieţuiau în perioada comunistă „campioni mondiali la produs şi spus bancuri”. „Ajutate” de celebrul Bulă, un personaj fictiv, considerat erou naţional în perioada de maxime oprelişti, bancurile au devenit pe atunci adevărate instituţii şi reprezentau forumul civic unde oamenii spuneau ceea ce nu aveau voie să exprime.
Cine era Bulă?
Bulă a trăit în România, s-a născut în comunism, la Bucureşti sau într-un oraş mare. Specialiştii consultaţi de EVZ susţin că personajul este varianta urbană a lui Păcală, urmaşul lui Gâgă din perioda interbelică. Aparent, un Bulă Moise, comandant al Securităţii, chiar a existat în Cheii Braşovului, dar, contrar eroului de bancuri, omul din Braşov era cinstit. Pe de altă parte, sociologul Alfred Bulai consideră că numele personajului se leagă de „bula papală”, o autorizaţie emisă de Suveranul Pontif.
Idiotul genial
Spre deosebire de alţi eroi din bancuri, Bulă s-a individualizat, a căpătat personalitate şi s-a născut p