Alexandru Ionescu a fost racolat pentru operaţiuni de spionaj de către serviciile secrete sovietice şi cele britanice. Le-a trădat pe ambele pentru că s-a îndrăgostit de o femeie măritată. Aspirant la statutul de dublu spion în anii ’40, Alexandru Ionescu a cochetat cu NKVD şi MI5, a fost dezertor, fals denunţător, fals democrat şi comunist ascuns. Povestea românului Alexandru Ionescu a fost desecretizată recent de MI 5, celebrul serviciu de informaţii britanic.
Peste o sută de pagini de dosar - documente oficiale, mărturii şi informări ale agenţilor MI5 tăinuite vreme de aproape 65 de ani – conturează un personaj care a izbutit cu viclenie să tragă pe sfoară autorităţile române, elveţiene, britanice, ruseşti, o femeie măritată, mamă a trei copii, şi pe soţul acesteia.
Aceşti copii, doar doi supravieţuind timpului, au aflat abia acum că omul cu care a fugit mama lor a fost spion. Chiar dublu spion.
Pilotul Regelui Mihai
Alexandru Ionescu, născut în 1913, la Bucureşti, a fost căpitan de zbor la o companie aeriană comercială românească până la mobilizarea din 1940. Atunci a fost detaşat în cadrul Armatei a III-a, cu funcţie în Ministerul Român al Aviaţiei.
Pilot experimentat, Ionescu a fost numit căpitanul aeronavei Regelui Mihai. Ulterior, Uniunea Sovietică a preluat controlul companiei aeriene pentru care pilota Ionescu.
La ordinele ruşilor, Alexandru Ionescu a pilotat un avion ambulanţă care făcea curse regulate între România şi Rusia.
Dezertarea
În iunie 1946, Ionescu a primit ordinul de a transporta o delegaţie oficială românească la Paris, zborul presupunând şi o escală în Marea Britanie. Principalul serviciu secret sovietic la acea vreme, NKVD, nu a pierdut ocazia de a-l racola pe român.
Mai precis, sovieticii i-au propus lui Ionesc