Unul dintre cei mai apreciaţi compozitori de la Hollywood, laureat cu trei Oscaruri, a încetat din viaţă, duminică, la 84 de ani. Sursa: AFP Photo
„Nu cred în improvizaţie. Nu te trezeşti dimineaţa, pur şi simplu, cu o partitură în cap. Stravinski spunea: «Un muzician e ca un funcţionar care trebuie să se trezească cu noaptea în cap pentru a merge la muncă». Inspiraţia vine după”, spunea Maurice Jarre, artistul care şi-a pus semnătura pe trei dintre cele mai memorabile coloane sonore din istoria cinema-ului, toate premiate cu Oscar: „Lawrence al Arabiei” (1962), „Doctor Jivago” (1965) şi „Călătorie în India” (1984).
Celebrul compozitor, tatăl lui Jean-Michel Jarre, s-a stins duminică, la Los Angeles, la vârsta de 84 de ani, după o lungă suferinţă cauzată de un cancer. Ultima sa apariţie publică a fost la Festivalul de la Berlin, pe 12 februarie, unde a primit un Urs de Aur pentru întreaga creaţie.
„Am avut şansa să lucrez cu cei mai buni”
Din 1952, când i s-a propus să scrie o partitură pentru scurtmetrajul „Hôtel des Invalides”, Jarre a compus muzica a peste 150 de filme, pentru cineaşti ca David Lean, Alfred Hitchcock, Peter Weir, John Huston sau Luchino Visconti. Pentru nouă dintre ele, a fost nominalizat la Oscar.
„Am avut şansa să lucrez cu cei mai buni”, povestea artistul. „La «Lawrence al Arabiei», am avut la dis poziţie şase săp tămâni pentru a compune două ore de muzică. Lucram în tranşe de câte cinci ore, cu o pauză de 20 de minute de somn. Mi-a trebuit apoi un an întreg să-mi revin!”.
Maurice Jarre n-a fost un talent precoce. Abia în anii adolescenţei, tânărul născut la Lyon avea să renunţe la studiul ingineriei şi să aleagă percuţia şi compoziţia, la Conservatorul din Paris. În 1946, formează un duo cu compozitorul Pierre Boulez, pentru o companie de teatru, iar cinci ani mai tâ