Parlamentarii europeni propun un proiect, numit „Bunul samaritean”, pentru protejarea persoanelor cu venituri mici. Sursa: Agerpres
Mai exact, iniţiativa Parlamentului European prevede ca anumite alimente din supermaketuri să poată fi retrase înainte de expirare şi distribuite în spitale, cămine de bătrâni, orfelinate sau chiar şomerilor, rămaşi pe drumuri din cauza crizei. „Într-un an ar putea fi pus la punct acest proiect. Atât oamenii care au nevoie de mâncare, cît şi industria alimentară vor avea de câştigat. Un avantaj pentru industrie ar fi că, în cazul unei acţiuni caritabile, ei nu vor mai plăti costurile de retragere de pe raft”, mai spune Magor Csibi, membru în Comisia de Mediu, Sănătate şi Siguranţă Alimentară a Parlamentului European.
Operaţiile în străinătate vor fi mai uşor de făcut
Românii vor fi mai feriţi de procedurile de malpraxis, dacă va intra în vigoare un nou proiect european, propus de Comisia de Mediu, Sănătate şi Sigu ranţă Alimentară din Parlamentul European. Potrivit proiectului, orice cetăţean european are dreptul la cel mai bun serviciu de sănătate, dacă are o boală rară sau o afecţiune pe care nu o poate trata în ţara de origine.
”Acest proiect este în discuţie şi sperăm să fie adoptat la prima citire şi să intre în vigoare înainte să terminăm noi mandatul. Cetăţenii trebuie învăţaţi că există şi altceva în afara României”, spune Magor Csibi.
Aşa cum orice român poate călători în ţările membre UE doar cu buletinul, tot aşa ar trebui să poată beneficia de serviciile medicale din străinătate, în condiţiile în care este asigurat, plăteşte taxe la stat, iar intervenţia nu se poate realiza în România.
Teoretic, legislaţia românească prevede deja acest lucru, prin formularele casei de asigurări sau prin programele Ministerului Sănătăţii, însă procedurile sunt greoa