Putem spune că există un ghid al bunelor maniere şi pentru cum se mănâncă diferite preparate, precum cartofi, crustacee, sparanghel, salată verde, andive, conopidă, broccoli, peşte etc. Având în vedere că suntem în Postul Mare, vom încerca să vă dăm câteva sfaturi de cum se pot mânca, elegant, câteva dintre aceste legume în cazul în care aveţi invitaţi acasă sau mergeţi la masă la restaurant.
Rafinament
Sparanghelul se poate mânca astfel: se apucă partea mai groasă cu un şervet şi se mănâncă partea mai subţire, iar cozile se vor lăsa în farfurie. Se prinde cu furculiţa, ţinută în mâna dreaptă, şi se consumă partea subţire, ajutându-ne de o a doua furculiţă ţinută în mâna stângă. Un alt mod ar fi să se apuce cu mâna partea groasă şi să se susţină cu furculiţa ţinută în mâna stângă - în acest caz este necesar ca pe masă să se afle neapărat un bol de apă. După cum se observă, la sparanghel nu se foloseşte niciodată cuţitul.
Salata verde şi andivele se aduc la masă gata tăiate şi preparate, iar dacă bucăţile sunt mari nu se duc aşa la gură, ci se vor tăia cu un cuţit. Dacă nu sunt preparate după gust, le putem asezona cu sare, piper, ulei sau oţet. Dar trebuie ştiut că salata verde şi andivele se mănâncă cât mai aproape de starea lor naturală.
Conopida şi broccoli se taie doar cu furculiţa. Cuţitul nu se foloseşte deloc. Dacă la masă se aduce peşte, acesta nu se mănâncă folosindu-se un cuţit obişnuit de friptură, ci numai cuţitul pentru peşte, cu o formă specială, şi o furculiţă mai mică. Cuţitul se foloseşte la dezosare şi ca ajutor la mâncat. O dată cu desfacerea peştelui şi îndepărtarea şirei spinării, cuţitul nu se mai foloseşte pentru tăiat. Mâncatul peştelui cere o îndemânare specială, iar înainte de a ieşi la un restaurant cu specific pescăresc exersaţi acasă cât mai mult.
Crustaceele se servesc, de regulă, f