Amanetarea lucrurilor de preţ este una dintre soluţiile la care recurg cei loviţi de criză. Lipsa tot mai accentuată a locurilor de muncă, criza economică, dar şi explozia preţurilor la produsele de larg consum, îi determină pe mulţi reşiţeni să treacă din ce în ce mai des pragul caselor de amanet. Unii oameni au decis să-şi amaneteze bunurile cele mai de preţ şi poate cele mai dragi, bijuteriile. Reşiţenii care dau podoabele pe bani spun că bijuteriile sunt importante pentru ei, dar, din cauza problemelor economice, sunt nevoiţi să le lase pentru o lună sau poate chiar mai multe, în casele de amanet.
„Îmi pare rău că am ajuns în această situaţie. Fata mea a rămas fără loc de muncă, nu avem decât pensia mea care nu ajunge la 1.000 de lei. Avem rată la bancă. O lună o plătim, o lună nu. Îmi amanetez bijuteriile, nu am soluţie“, a spus Florica R., o pensionară de 67 de ani. Alţi bătrâni recurg la această metodă pentru a-şi procura banii necesari vieţii de zi cu zi. „Nu avem altă soluţie. Asta este răsplata statului după ani de muncă. Nu ne ajunge pensia. Am şi vândut din aur, dar avem obiecte la care ţinem“, a afirmat I. P.
Clienţii crizei
Vizitele la casele de amanet au devenit tot mai dese din toamna anului trecut. Majoritatea clienţilor sunt pensionari.
„Cei mai mulţi care ne cer ajutorul sunt bătrânii. Pensionarii care au venituri mici obişnuiesc să vină la noi. De anul trecut, din octombrie, noiembrie au început să vină din ce în ce mai multe persoane. Facem un contract cu ei în dublu exemplar. Păstrăm bijuteriile 30 de zile, conform contractului. Dacă nu vin după bijuterii, le mai păstrăm o lună, apoi le scoatem la vânzare. Chiar acum o săptămână au plecat spre expertizat şi ştanţat foarte multe bijuterii pentru a le putea vinde“, a declarat Mihaela Ababei, şeful casei de amanet „Nova Gold“.
Nu