Legumele de sezon întăresc sistemul imunitar şi refac rezerva de antioxidanţi a organismului. Consumate zilnic, ștevia, urzicile și salata previn astenia, anemiile și depresia. Aceste proprietăţi se datorează conţinutului ridicat de vitamine și de minerale. Verdeţurile de primăvară fortifică organismul, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în perioada iernii şi reduc nivelul colesterolului. Având o cantitate redusă de calorii, sunt utile şi în curele de slăbire, deoarece facilitează eliminarea kilogramelor fără să deregleze metabolismul.
Ridichile, ceapa verde, spanacul, ştevia şi alte crudităţi pe care le puteţi consuma în salate, fără să le preparaţi termic, ar trebui să înlocuiască alimentaţia bazată pe carne şi pe lactate pe care majoritatea persoanelor o urmează în timpul iernii.
Aceste alimente de primăvară pot fi consumate împreună cu morcovi, sfeclă roşie sau cu măsline, disponibile tot timpul anului.
Antioxidanţii vă menţin tinereţea
Verdeţurile, combinate cu fructe, sunt o sursă bogată de antioxidanţi naturali, care neutralizează procesele naturale de deteriorare a celulelor.
Prevenind oxidarea celulară, aceste molecule încetinesc procesul de îmbătrânire. Mai mult, nutriţioniştii afirmă că antioxidanţii pot preveni apariţia aterosclerozei (depunerea grăsimilor pe vasele de sânge).
Urzicile, unele dintre cele mai cunoscute verdeţuri de sezon, pot fi folosite la prepararea diferitelor mâncăruri, cu reale beneficii pentru organism, datorită conţinutului ridicat de săruri minerale (magneziu, potasiu, calciu) şi de vitamine (A, B2, C, K).
Urzicile previn crizele alergice
Consumate sub formă de ceai, urzicile ameliorează crizele alergice sezoniere, care apar odată cu primăvara. De asemenea, ceaiul este ideal pentru reglarea circulaţiei sanguine.