La Arad s-a lansat, ieri, cartea “Comunitatea evreiască din Arad”, în cadrul proiectului educaţional “În umbra Shoahului”, iniţiat de Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Yad Vashem (The Holocaust Martyrs’ and Heroes’ Remembrance Authority) Israel, care se desfăşoară pe parcursul anului şcolar 2008-2009.
Proiectul este realizat de elevi de la Colegiul „Naţional Moise Nicoară”, Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” şi Liceul Pedagogic, care sunt coordonaţi de PR-ul muzeului Arad, Adelina Stoenescu. Pe lângă carte, s-au lansat şi cărţi poştale, pe care apar clădiri sau personalităţi ale comunităţii. Evenimentul a avut loc în cadrul sesiunii de instruire pentru profesori de istorie privind predarea problemei Holocaustului, care are loc la Arad, pentru a marca împlinirea a 180 de ani de la punerea pietrei de temelie a sinagogii din oraş.
Povestiri din trecut
Astăzi, de la 11.30, la Colegiul Naţional “Moise Nicoară”, se deschide expoziţia de fotografii şi poveşti din interviurile Centropa “Martori evrei ai unui secol românesc”. Evenimentul va ţine doar o zi. “Expoziţia, bazată pe fotografii de familie ale bătrânilor evrei din România, îşi propune să reconstituie viaţa evreiască aşa cum a fost înainte de al doilea război mondial, în timpul războiului şi după acesta până astăzi. Fiecare fotografie este însoţită de o scurtă poveste, spusă de membrii familiei rămaşi în viaţă sau chiar de cei din imagini”, a declarat PR Adelina Stoenescu. Expoziţia are la bază o cercetare începută în România, la Arad, în anul 1999, de fotograful, scriitorul şi producătorul de film, Edward Serotta, directorul Centropa. În această seară, în sinagogă va avea loc un mare concert de muzică evreiască.
Au pus bazele echipei fanion a Aradului
“Pentru Aradul secolului XIX şi începutul secolului XX, evreii şi-au pus amprenta în toate domeniil